fredag 29. januar 2010

What is new? Northing is new. All is new.

Buzzen om sosiale medier rir landet. Synserne kappes om de mest spektakulære utsagnene, og kurs og seminarer er fylt til randen av forvirrede folk med skiveblokk og penn parat. Fortell oss om det nye! Gi oss oppskriften! Men hva er egentlig nytt?

Sosiale relasjoner har eksistert så lenge menneskene har eksistert, og driverne og behovene hos folk er forbausende konstante. Å tenke at relasjoner er kjernen og målet i all vår kommunikasjon og aktivitet er imidlertid ikke så vanlig. Reklamemakerne har ofte både oppmerksomhet, "impact" og liking som fokus, og dette er selvfølgelig sentrale elementer i en relasjon. Og både Lotto og andre merkevarer har gjennom superfine filmer og kampanjer fått oss til å le og bli berørt. Men den tradisjonelle massemarkedsføringen gjennom tradisjonelle kanaler eller digitale kanaler har i begrenset grad skapt varige relasjoner.

Relasjoner skapes og utvikles mye bedre gjennom aktiviteter som tilføre verdi og opplevelser for brukeren over tid. Noen medier egner seg bedre til å skape og utvikle relasjoner enn andre. I en europeisk undersøkelse gjennomført av professor Edit Smith ved universitetet i Amsterdam rangerer sentrale aktører både magasiner, nyhetsbrev, e-dialog og lignede langt foran mer tradisjonelle kanaler når det gjelder relasjonsskapende evner. Og det er kanskje ikke så merkelig. Mens vi bruker noen sekunder på et reklameboard, 30 sekunder på en reklamefilm og kanskje 2 minutter på en DM, bruker en gjennomsnittelig mottaker 25 minutter på en kundemagasin. 25 lange minutter der kan vi fortelle historiene om merkevaren vår, om fordeler, opplevelser og ikke minst kundehistorier. Relasjonen er i ferd med å utvikles. Og jammen gleder ikke leseren seg til neste gang hun kan få oppleve 25 nye minutter med oss. Magasinet blir en relasjonsbærer og utvikler. Og ikke minst - det gir oss opplevelser, kunnskap og historier som vi kan dele med andre.

Og her er vi ved et sentralt punkt. Dele. Smak på ordet. Fint ikke sant? Relasjoner handler om å dele. Dele opplevelser, ståsted, interesser, erfaringer. I en relasjon kan vi by på dette, dele med kundene. Og tilbake får vi høyere lojalitet, mer kjøp og bedret omdømme. Og kanskje aller best, vi får ambassadører. Som utvider relasjonen videre til sine venner. Slik har det alltid vært.

Det som er nytt er at det digitale muliggjør denne delingen av opplevelser, og muliggjør disse relasjonene på en helt annen måte, i en helt annen utstrekning og med en helt annen fart enn tidligere. Facebook f.eks har ikke skapt et nytt sosialt nettverk, de har bare gitt muligheter for dette. Facebooks grunder Zuckerberg selv sier “Vi har ikke laget noe sosialt nettverk, vi har bare gjort det enklere for eksisterende nettverk å kommunisere”. Men fortsatt må vi tilføre relasjonene verdi og opplevelser inn i relasjonene, og gjennom dette vil de bli viktige for kundene våre, og de ønsker å dele dette med andre. "Content isn't king. Conversation is. But content gives us something to talk about."


I sosiale medier må vi opptre nesten som en "vert". Vi må invitere til hjemme-alene-fest, blande litt drinker, tilby noe bra innhold og mulighet for opplevelser, og så må vi stole på at gjestene kommer og at de inviterer med seg sine venner, som i sin tur inviterer sine. Vi må tåle at vi bare har relativ kontroll over festen eller merkevaren vår, og stole på at gjestene eller kundene vil bidra til å skape noe unikt og bra.

Så sosiale medier er nytt. Men samtidig er ingenting nytt. Folk er folk. Og folk drives, motiveres og frustreres grunnleggende av de samme tingene – både i relasjonene i det virtuelle rom og i det reelle rom. Så de som vil lykkes i den ”nye” virkeligheten er de som tar relasjonene sine på alvor, og som har kraft til å tilføre innhold og verdi og mot nok til å gi litt slipp på kontrollen. Sånn er det i business og sånn er det i kjærlighet.

1 kommentar:

  1. Åh, den likte jeg: "Content isn't king. Conversation is. But content gives us something to talk about."

    Sosiale nettverk er de samme – de handler i bunn og grunn om deg og meg – men har alltid grepet til teknologiske nyvinninger, nesten som en ryggmargsrefleks. Boktrykkerkunsten, avisene, radio, telefon, TV, magasiner, Internett som sådan osv... Alt dette har lagt forholdene til rette for eksisterende sosiale nettverk å kommunisere bedre og utvikle seg.

    SvarSlett